Stroganov čtyřikrát jinak

Hovězí stroganov na pánvi

Stroganov, masitý pokrm pocházející z ruské kuchyně, nemusí být připravován pouze z hovězího masa, jak je známo z původního receptu. Možné jsou i varianty z vepřové panenky, z kuřecího masa či s vepřovými nebo telecími játry. Na následujících řádcích si představíme všechny jmenované úpravy, čím dál častěji oblíbeného a vyhledávaného minutkového guláše.

Hovězí Stroganov

Pro přípravu hovězího Stroganovu budete pro čtyři osoby potřebovat zhruba půl kilogramu pravé hovězí svíčkové, kterou si nakrájíte na tenké, pokud možno pravidelné, nudličky. Následně je promícháte s trochou oleje a na čtvrt hodiny necháte při pokojové teplotě uležet. Ve volném čase si nakrájíte na kostičky cibuli, na poloviny nebo čtvrtky rozkrájíte očištěné žampiony a na malé špalíčky nakládané okurky. Po přípravě základních surovin si v hlubším hrnci rozpustíte máslo, na kterém nejprve orestujete cibuli, poté žampiony a po krátkém osmažení i rajčatové pyré, které lehce zasmahnete. Pokud cibulka nepustí dostatek šťávy, můžete použít malé množství nejlépe hovězího vývaru, kterým směs zlehka podlijete. Poté vmícháte zakysanou smetanu, přidáte hořčici, podle chuti sůl, pepř a pokrm povaříte na mírném plameni asi 15-20 minut.

Máte restauraci? Uvádějte seznam alergenů na jídelním lístku, je to povinnost.

Mezitím si na pánvi rozpálíte olej, na který pokladete nakrájené a odležené nudličky masa a prudce je opečete dohněda. Následně je zaprášíte sladkou mletou paprikou. Možné je i flambování masa za použití koňaku, který ohřejete ve zvláštní nádobě a poté jím zlehka polijete maso. K hovězímu Stroganovu se nejlépe hodí pečené brambory nebo rýže.

Stroganov z vepřové panenky

Pokud jste milovníky vepřového masa a máte chuť na Stroganov, můžete si ho připravit za použití vepřové panenky. Možné jsou i varianty s vepřovou kýtou či kotletou. Zůstaňme však u vepřové panenky.

Na přípravu této varianty budete potřebovat kromě již zmíněné panenky několik dalších surovin. Většina se nemění. Tak jako na hovězí Stroganov se vám bude jistě hodit sádlo, cibule, žampiony, nakládané okurky a smetana. Rajčatové pyré by bylo vhodnější nahradit kečupem. Lehce sladší chuť se pro vepřové maso hodí lépe. Vepřová panenka není příliš vhodná pro flambování, a tím pádem je lepší v průběhu použít bílé víno, které pokrmu dodá příjemný nádech. Přejděme však k postupu.

Nejprve si na pánvi rozpustíte sádlo. Mezitím si vepřovou panenku nakrájíte na větší kousky, které osolíte, opepříte a společně s cibulí nakrájenou na kolečka vložíte na pánev. Lehce orestujete a do směsi přidáte na tenké plátky rozkrájené žampiony. Opět restujete, dokud nejsou žampiony zcela měkké. Poté přidáte nakrájené okurky, dle chuti kečup, smetanu a na závěr i bílé víno. K pokrmu se nejlépe hodí vařené brambory.

Kuřecí Stroganov

V případě, že dáváte přednost kuřecímu masu, bude se vám jistě hodit rychlý recept na kuřecí Stroganov. Jedná se o typ na skvělé a chutné letní jídlo podávané nejčastěji se šťouchanými bramborami a zeleninovým salátem.

Na šest porcí budete potřebovat kuřecí stehenní řízky, pórek, česnek, žampiony, bílé víno, smetanu (či řecký jogurt) a hrubozrnnou hořčici. Nejprve si kuřecí řízky rozkrájíte na nudličky, jež ochutíte solí a pepřem. Na pánvi rozehřejete olivový olej spolu s máslem a maso osmažíte dozlatova. Následně ho z pánve vyjmete a do výpeku přidáte nadrobno nakrájený pórek, nahrubo nasekaný česnek a žampiony. Směs dochutíte solí a pepřem, zalijete vínem a vmícháte smetanu či jogurt. Poté přidáte hořčici, snížíte teplotu a dusíte tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne. Do hotové omáčky vložíte maso, prohřejete a můžete podávat.

Játra alá Stroganov

Skvělý tradiční ruský pokrm lze připravit i za použití vepřových či telecích jater, ke kterým se nejlépe hodí rýže nebo vařené brambory. Co zahrnuje příprava? Nejprve si játra omyjeme, očistíme a nakrájíme je na malé nudličky, které zprudka opečeme na sádle. K nim po chvíli přidáme na kolečka nakrájenou cibulku, jíž osmahneme dozlatova. Následně ochutíme pepřem, zaprášíme moukou, podle potřeby zlehka zalijeme vlažnou vodou a zakysanou smetanou. Játra spolu s omáčkou dusíme zhruba dvacet minut, poté osolíme, posypeme čerstvou petrželkou a servírujeme. A co k nim za nápoj? Jednoznačně portské víno.