Stroganov.cz

Menu
  • Stroganov podle Pohlreicha
  • Stroganoff a mistři kuchyně
  • Pravý ruský Stroganov
  • Recepty Stroganov
    • Hovězí Stroganov
    • Kuřecí stroganov
  • Blog
Home
Blog
Stroganov nebo Stroganoff?

Stroganov nebo Stroganoff?

8. 6. 2019

Hovězí Stroganov (francouzsky Stroganoff) je masitý pokrm pocházející z ruské kuchyně, který se stal za velmi krátkou dobu oblíbeným po celém světě. Možná ho znáte pod pojmem minutkový guláš. Pokud ne, na následujících řádcích zjistíte, odkud tento pokrm pochází, jaká je historie jeho neobvyklého názvu či jak si ho můžete sami připravit u vás doma.

Guláš Stroganov a jeho původ

Pokrm je pojmenován podle šlechtického rodu Stroganovů, ve své době velmi úspěšné šlechtické rodiny ruských obchodníků, průmyslníků, feudálů a státníků. Rod byl založen koncem 15. století a své jméno si udržel až do roku 1923. Někteří členové rodu byli natolik významnými osobnostmi, že získali šlechtický titul.

Palác Stroganoff Nižnij Novgorod
Pohled na palác šlechtického rodu Stroganoff (zdroj: Wikipedia, licence CC BY-SA 1.0)

Od 16. století byli Stroganovové nejbohatším rodem carského Ruska. Jejich zakladatelem se stal Fjodor Lukič Stroganov pocházející z ruského severu, přesněji z města Solvyčegodsk, kde jeho syn Anikej založil významný hospodářský subjekt.

Po ruské revoluci ve dvacátých letech minulého století moc rodu upadla a veškerý jeho majetek byl později znárodněn Ruskou sociálně demokratickou dělnickou stranou.

Vraťme se však zpět k hovězímu Stroganovu a jeho původu. Pokrm, jak název napovídá, přímo souvisí s výše zmíněným šlechtickým rodem. Akorát není zcela jisté, zda s receptem přišel samotný dvorní kuchař ruské carevny Kateřiny Veliké, Sergej Stroganov, a nebo spíše jiný člen rodu.

Tak či tak, první zmínka o pokrmu přichází s kuchařkou Eleny Ivanovny Molochovcové, pojmenované Dar mladým hospodyňkám, z roku 1861. Pokrm je zde uveden pod názvem „Hovězí po stroganovsku, s hořčicí“. Původní recept obsahoval restované hovězí, kysanou smetanu, vývar a hořčici.

Základ je stejný, ingredience v čase přibývaly

Není zde ani zmínka o dnes v receptu běžně používaných surovinách jako jsou žampiony, cibule, rajčatové pyré či kyselé okurky. Ve starších receptech se rovněž můžeme dočíst, že pro běžnou přílohu byly obvykle zvoleny opečené brambory, nikoliv těstoviny nebo rýže jako je tomu dnes.

Přečtěte si také:  Jak správně vybrat hovězí maso
Guláš Stroganoff ze svatyně paní Nicky

O čem však minutkový guláš Stroganoff vlastně je? Na začátek je důležité říct, že se připravuje z pravé hovězí svíčkové, která se nakrájí na nudličky, jež se zprudka opečou na oleji.

Poté se k masu přidá cibule, žampiony, nakládané okurky, zakysaná smetana, rajčatový protlak a další ingredience. Pokrm se podává horký se smaženými hranolky, těstovinami nebo rýží. Může se na závěr polít vodkou či koňakem a následně zapálit.

Také se vám sbíhají sliny? Tak už šup šup do kuchyně uvařit si tuhle parádní dobrotu!

Originální recept na minutkový guláš hovězí Stroganoff

Budete potřebovat:

  • 500 g pravé hovězí svíčkové
  • 1 ks cibule
  • 12 ks drobných žampionů
  • 6 ks malých nakládaných kyselých okurek
  • 20 g másla
  • olej dle potřeby
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 200 g zakysané smetany
  • cca 70 ml hovězího vývaru (dle potřeby)
  • sůl
  • pepř
  • hladkolistou petrželku
  • 2 lžíce koňaku při flambování masa (není nutné)

Postup:

  1. Maso nakrájíte na tenké pravidelné nudličky, které promícháte s trochou oleje a 15 minut při pokojové teplotě necháte odležet. Mezitím si nakrájíte na kostičky cibuli, očištěné žampiony rozkrájíte na poloviny či čtvrtky podle velikosti. Nakládané okurky nakrájíte na malé špalíčky.
  2. V hrnci rozpustíte máslo, na kterém zprudka orestujete nejprve cibuli, následně přidáte žampiony a opékáte je tak dlouho, dokud nezačnou chytat hnědou barvu. Následně přidáte rajčatové pyré, jež krátce zasmahnete. Poté podle potřeby přilijete vývar. Dále vmícháte do pokrmu zakysanou smetanu, přidáte hořčici, sůl, pepř a na mírném plameni povaříte asi 15 minut.
  3. Na pánvi mezitím rozpálíte olej, na který rozprostřete nudličky masa a prudce je opečete dohněda. Poté je zaprášíte mletou paprikou. Pokud se rozhodnete pro flambování masa, ohřejete si v malém kastrůlku koňak, který horký zapálíte a maso jím zlehka polijete.
  4. Hotové maso přesunete do hrnce k omáčce, do níž přidáte nakrájené okurky, osolíte, přidáte nakrájenou petrželku a podáváte, jak už bylo řečeno, s opékanými bramborami či rýží. Jako aperitiv můžete zvolit bílé portské víno.
Přečtěte si také:  Těstoviny jako příloha ke guláši Stroganov

Přejeme vám dobrou chuť!

Další článek

Související články

Hovězí guláš s karlovarským knedlíkem
Chcete vědět, jak uvařit nejlepší guláš? Nestačí jen postupovat podle …

Jak uvařit nejlepší guláš? 5 rad + 5 receptů

Guláš Stroganov, masitý pokrm pocházející z ruské kuchyně, nemusí být …

Stroganov čtyřikrát jinak

Vyhledávání

Nejnovější články

  • Hovězí guláš s karlovarským knedlíkem
    Jak uvařit nejlepší guláš? 5 rad + …
  • Máte rádi rýži? Ideální příloha ke guláši …

Stroganov.cz

Nejnovější články

  • Hovězí guláš s karlovarským knedlíkem
    Jak uvařit nejlepší guláš? 5 rad + 5 receptů
    21. 10. 2021
  • Máte rádi rýži? Ideální příloha ke guláši Stroganov
    30. 4. 2020
  • Těstoviny jako příloha ke guláši Stroganov
    26. 4. 2020

Rychle k cíli

  • Stroganov podle Pohlreicha
  • Stroganoff a mistři kuchyně
  • Pravý ruský Stroganov
  • Recepty Stroganov
    • Hovězí Stroganov
    • Kuřecí stroganov
  • Blog
  • Zásady zpracování osobních údajů (GDPR)
Copyright © 2023 Stroganov.cz
Stroganov.cz = Stroganov.cz