Stroganov a mistři kuchyně

Hovězí Stroganov se v poslední době stává čím dál tím oblíbenějším pokrmem. Proto není divu, že své možné úpravy minutkového guláše nabízí svým divákům a čtenářům, jak profesionální kuchaři v čele například se Zdeňkem Pohlreichem, tak „amatérští“ kuchtíci, jako je třeba Jana Florentýna Zatloukalová a její internetový blog Kuchařka pro dceru. Společně se podíváme na recepty nejen dvou jmenovaných kuchařů, ale také na tipy a vychytávky vyhledávaného anglického kulináře Jamieho Olivera, známého českého šéfkuchaře Romana Pauluse či oblíbené dvojice známé z televizních obrazovek pod názvem Kluci v akci.

Hovězí Stroganov podle spisovatelky a blogerky Jany Florentýny Zatloukalové

Zdroj: Kuchařka pro dceru
Zdroj: Kuchařka pro dceru

Blogerka proslulá převážně tvořením webu Kuchařka pro dceru vyzdvihuje rychlost a svižnost hovězího Stroganovu, který je podle ní pokrmem z jedné pánve, čímž se skvěle hodí pro lehké a rychlé letní večeře. Varuje však, že i přesto, že se jedná o vcelku na přípravu snadný pokrm, je důležité dbát na kvalitu potřebných surovin. Pokud totiž použijete nekvalitní hovězí maso, může se vám stát, že vám nudličky ztvrdnou a celý pokrm tak skončí v odpadkovém koši, což by byla jistě škoda. Výsledkem by vždy mělo být křehké a šťavnaté maso. Z toho důvodu se pro přípravu Stroganovu hodí nejvíce minutkové maso správně vyzrálé, nejlépe hovězí svíčková. Možné je však použít i nízký roštěnec, flank steak či uleželou část kýty nebo plece.

Pokud se chcete vyhnout šednutí žampionů, podle známé blogerky byste je měli na pár minut ponořit do vody s citronovou šťávou, a následně je opékat na pánvi do zlatavě hnědé barvy. Dále autorka receptu radí, že mnohem lepšího výsledku docílíte, když namísto flambování masa koňakem přilijete do omáčky pár deci bílého vína. Pokrm by se měl podávat s bramborovými hranolky či s dušenou rýží.

Beef stroganoff podle Jamieho Olivera

Zdroj: jamieoliver.com

Oblíbený kuchař pocházející z Anglie klade svým fanouškům na srdce, že Stroganov je pokrmem krémovým, lehkým a skvěle se hodícím k basmati rýží. Jeho příprava by měla zabrat maximálně 15 minut, čímž ušetříte spoustu času a ještě se výborně najíte. Již zmíněnou rýži Jamie Oliver po jejím uvaření promíchává s nakrájeným čerstvým listovým špenátem, čímž docílí svěžesti celého pokrmu. Aby dosáhl krémovosti Stroganovu, žampiony nekrájí, ale mixuje spolu se smetanou, česnekem a šťávou z půlky citronu. Namísto koňaku používá pro flambování brandy, ale jak dodává, výběr alkoholu je na chuti každého amatérského kuchtíka.

Rychlý Stroganov podle Romana Pauluse

Zdroj: Centrumnews.cz

Základní rada českého šéfkuchaře spočívá v tom, že maso by se nikdy nemělo připravovat současně se smetanou a žampiony v jednom velkém hrnci, ale zvlášť. Tím docílí šťavnatosti masa, příjemné křupavosti hub a zeleniny a rajčatové pyré bude moci lehce zesládnout. S propečením masa se to však nesmí přehnat. Hovězí svíčkovou postačí jen krátce opéct ze všech stran, aby maso zůstalo křehké a plné šťávy. Z toho vyplývá, že Roman Paulus spíše doporučuje maso propékat rozkrájené na větší části, a ne ho krájet na jednotlivé nudličky. Maso se tak lépe propeče a na talíři vypadá lákavěji. Šéfkuchař by se nebránil ani flambování masa za použití vodky, dodává však, že klasický koňak má své kouzlo a k pokrmu se hodí mnohem více. Jako přílohu by volil rýži, špecle či široké těstoviny.

Tip Stroganov.cz:

K hovězímu guláši stroganoff vyzkoušejte jako digestiv portské víno Vintage.

Hovězí nudličky Stroganov se šunkovou rýží podle Kluků v akci

Zdroj: Česká televize

Populární kuchařská dvojice si stejně jako šéfkuchař Roman Paulus zakládá na postupném přidávání jednotlivých surovin do pánve, a následném opékání. Stroganov se tím pádem zjemní a konečné přidání smetany přípravu pokrmu skvěle zakončí. Jako vhodné maso dvojice kuchařů doporučuje nízký roštěnec, jehož nudličky namísto flambování podlívají kvalitním červeným vínem. Za přílohu volí rýži doplněnou o jemně nakrájenou šunku.

Povinnost pro restaurace: uvádějte seznam alergenů v jídelním lístku